16. 8. 2007

Fotbalisté z Loučné pokřtí Oranžové hřiště turnajem v mini-kopané

Ostrava 16. 8. 2007 – Tuto neděli v 10 hodin uvedou fotbalisté z Loučné nad Desnou slavnostně do provozu zbrusu nové Oranžové hřiště. Jakmile starosta obce Pavel Martínek společně s ředitelem Vodních elektráren Zdeňkem Saturkou přestřihnou pásku, utkají se v přátelském turnaji mini-kopané místní sportovci s týmem ČEZ, a.s. Vodní elektrárny. Čestný výkop přislíbil provést ředitel Saturka. Na vybudování sportovního Oranžového hřiště přispěla Nadace ČEZ částkou ve výši 1,5 milionu korun.

Oranžové hřiště u základní školy nabízí sportovcům kromě malé kopané ještě lajnování na volejbal, nohejbal, košíkovou a tenis. Žákům ZŠ Loučná hřiště poslouží také při výuce atletiky jako rozběhová dráha na skok daleký – doskočiště je umístěné hned za ním. Plocha o velikosti 16 x 35m má kolem dokola metrové dřevěné mantinely a je oplocená. Umělý povrch zářivě oranžové barvy tlumí dopady a je šetrný ke kloubům, tak jak to vyžadují přísné bezpečnostní normy Evropské unie.

„Chceme, aby Oranžové hřiště využívala pro volný čas nejen zdejší mládež a sportovci, ale i mnozí turisté, kteří k nám přijíždí,“ říká starosta Loučné Pavel Martínek. Na hřiště bude dohlížet současný správce sportovního areálu, aby se nestalo terčem vandalů.

„Jako významná firma působící v tomto regionu chceme podporovat smysluplné projekty, které zvyšují kvalitu života v obcích. Výstavba bezpečných sportovišť do této kategorie bezesporu patří, proto jsme vznik Oranžového hřiště v Loučné podpořili,“ vysvětluje ředitel ČEZ, a.s. Vodní elektrárny Zdeněk Saturka, sám příležitostný sportovec.

Projekt výstavby dětských a sportovních Oranžových hřišť je jedním z pilířů Nadace ČEZ. „Pomáháme obcím a městům nahradit zastaralá, bezpečnostně nevyhovující hřiště. Doposud jsme celkem podpořili vznik 82 Oranžových hřišť, z toho 46 je sportovních,“ říká Jan Vyskočil, koordinátor celostátních projektů Nadace ČEZ. Letos se sportovního Oranžového hřiště v regionu Severní Moravy dočkala mimo Loučné ještě Ostrava – Poruba, ta postaví hned dvě.

Alice Lutišanová
mluvčí Skupiny ČEZ pro region střední a severní Moravy

Nadaci ČEZ (pod původním názvem Nadace Duhová energie) založila energetická společnost ČEZ v roce 2002 s cílem zastřešit svou dárcovskou činnost. Cílem Nadace ČEZ je naplňovat angažovanost společnosti ČEZ v oblastech, které přispívají rozvoji společnosti nad rámec hlavní činnosti ČEZ. Nadace svou energii věnuje především třem oblastem. První je podpora dětí a mládeže, druhou pomoc handicapovaným spoluobčanům a třetí aktivní spolupráce s regiony. Nadace je financována z prostředků získaných od společnosti ČEZ a ostatních společností Skupiny ČEZ. Společnost ČEZ byla letos potřetí vyhlášena největším firemním dárcem v České republice podle absolutního objemu rozdělených prostředků v žebříčku „FIREMNÍ TOP FILANTROP."