Drobečková navigace

18. 10. 2023

Díky Nadaci ČEZ mají v Bílině již třetí nasvícený Oranžový přechod

Bílina – Třetí Oranžový přechod, na který získalo město finanční grant ve výši 120 000 korun od Nadace ČEZ, mají v Bílině. Nachází se na křižovatce ulic Spojovací a 5. května, přičemž je nutné podotknout, že se jedná o jedno nejvíce z nejnebezpečnějších míst v rámci městské dopravy. Spojuje totiž sídelní část Újezdské Předměstí s centrem a z této lokality přes něj vede i cesta do hojně navštěvovaného velkoobchodu s potravinami a spotřebním zbožím. Nedaleko se rovněž nacházejí mateřská škola a jesle.

motivový obrázek

„Ulicí 5. května projedou denně stovky osobních a nákladních automobilů, neboť je výpadovkou na Louny a dalších měst a obcí v Českém středohoří. Přechod na této značně frekventované komunikaci je proto jedním z nejnebezpečnějších míst pro chodce ve městě. A zejména ze směru od Loun hrozilo  při snížené viditelnosti přehlédnutí chodců na neosvětleném přechodu. Díky nasvícení nyní budou pro řidiče viditelnějšími, čímž se pochopitelně zvýší i jejich bezpečnost. Jsme proto rádi, že jsme s naší žádostí u Nadace ČEZ uspěli a hlavně, že se nám podařilo úpravu přechodu zrealizovat ještě před příchodem zimy, kdy bývá nejen v noci značně snížená viditelnost,“ kvitovala Zuzana Schwarz Bařtipánová, starostka Bíliny.

Bezpečně přes silnici po nasvíceném přechodu; tak by se dal stručně do šesti slov shrnout smysl grantového projektu Nadace ČEZ s názvem Oranžový přechod, který byl poprvé vyhlášen pro města a obce v roce 2013.  Je zaměřen na podporu zvyšování bezpečnosti formou instalace osvětlení přechodů pro chodce. „Nadační příspěvek je určen na instalaci osvětlení dosud neosvětlených nebezpečných přechodů v intravilánu i extravilánu. Na začátku letošního roku již napříč celou Českou republikou fungovalo 215 Oranžových přechodů za bezmála 32 200 000 korun, další byly v průběhu letoška zrealizovány nebo jsou ještě v realizaci,“ podotkla Michaela Ziková, ředitelka Nadace ČEZ.

V Bílině již přitom mají třetí přechod pro chodce nasvícený díky grantu Oranžový přechod, který Nadace ČEZ každoročně vyhlašuje. Dva předchozí se nacházejí na různých místech rovněž poměrně frekventované ulice Sídliště Za Chlumem, která je obvodovou komunikací této městské lokality. Samozřejmě zde uvažují, že si v příštím roce podají žádost o další grant. „Přechody pro chodce jsou jedním z nejnebezpečnějších míst v městské dopravě a my jich tu máme vícero,“ uzavřela starostka.

Ota Schnepp, mluvčí Skupiny ČEZ pro severozápadní a střední Čechy