19. 10. 2007

Čtvrt miliónu korun pro postižené

Brno, 19.10.2007 – Čtvrt miliónu korun si rozdělí Liga za práva vozíčkářů a sdružení Agapé Letovice. Na Oranžovém kole Nadace ČEZ je pro ně vyšlapali návštěvníci veletrhu HospiMedica 2007 v Brně. Na podporu postižených se opřeli do pedálů i známí čeští cyklisté Ján Svorada, Lada Kozlíková a ministr zdravotnictví Tomáš Julínek.

Šek ve výši 123 404 tisíc korun převzala z rukou Jana Husáka, člena správní rady Nadace ČEZ, pro Ligu za práva vozíčkářů její předsedkyně Lenka Hegrová. „Naše organizace s Nadací ČEZ spolupracuje již několik let. Na veletrhu HospiMedica pravidelně prezentujeme naši činnost a jsme rádi, že nás nadace ve snaze integrovat vozíčkáře do společnosti podporuje,“ řekla Hegrová. Liga peníze využije na dobudování nového centra sociálních služeb.

Druhý šek ve výši 126 596 tisíc korun převzal Petr Kotouček ze sdružení Agapé Letovice. Chystá se je použít na opravu střechy domu, v němž sdružení sídlí a kde ve spolupráci s brněnskou diakonií provozuje denní stacionář pro tělesně a mentálně postižené klienty. „Do střechy nám už začíná zatékat, jsme tedy rádi, že nám peníze z Oranžového kola pomohou zvládnout tuto náročnou stavební investici,“ řekl Kotouček.

Letos se Oranžové kolo Nadace ČEZ účastnilo veletrhu HospiMedica již počtvrté. Tentokrát se aktivně zapojilo do této charitativní akce na 630 návštěvníků.

Liga za práva vozíčkářů je organizací poskytující především sociální služby zdravotně postiženým občanům. Patří sem zejména osobní asistence, odborné poradenství a sociální rehabilitace. Nejstarší činností organizace je vydávání časopisu plného rad a informací s názvem Vozíčkář. Vychází šestkrát ročně a je distribuován na téměř 9000 adres osob s postižením. V současnosti sdružení buduje nové středisko sociálních služeb v Brně na Vinohradech.

Sdružení Agapé bylo založeno v roce 1990 za účelem odlehčit rodinám starajícím se o tělesně či mentálně postižené děti. Denní stacionář pro až 18 klientů fungoval samostatně od roku 1991. Letos v září přešel v důsledku nového zákona o sociálních službách pod brněnskou diakonii Českobratrské církve evangelické. Kromě denního centra služeb slouží objekt Agapé i jako integrační centrum, nabízející volnočasové aktivity, tvůrčí dílny, přednášky apod.

Jana Štefánková,
mluvčí JE Dukovany

Nadaci ČEZ (Nadaci Duhová energie) založila energetická společnost ČEZ v roce 2002 s cílem zastřešit svou dárcovskou činnost. Cílem Nadace ČEZ je naplňovat angažovanost společnosti ČEZ v oblastech, které přispívají rozvoji společnosti nad rámec hlavní činnosti ČEZ. Nadace svou energii věnuje především třem oblastem. První je podpora dětí a mládeže, druhou pomoc handicapovaným spoluobčanům a třetí aktivní spolupráce s regiony. Nadace je financována z prostředků získaných od společnosti ČEZ a ostatních společností Skupiny ČEZ. Společnost ČEZ byla již třikrát za sebou vyhlášena největším firemním dárcem v České republice podle absolutního objemu rozdělených prostředků v řebříčku „FIREMNÍ TOP FILANTROP.“ Od roku 2006 změnila nadace svůj název na Nadaci ČEZ.