Drobečková navigace

24. 1. 2023

Cenu Nadace ČEZ získal 14letý IT talent Vojta

Čtrnáctiletý Vojtěch Vašek, žák deváté třídy mohelnické Základní školy Vodní, získal v anketě Mohelnický talent 2022 Cenu Nadace ČEZ. Město ho společně s energetiky vybralo díky jeho nadšení pro informační technologie – to prokázal například v krajském kole soutěže Office Aréna, které s přehledem vyhrál. „Jednou bych chtěl dělat se softwarem počítačů, například programátora aplikací,“ svěřil se mladý ajťák.

motivový obrázek

Zatím jsou počítače pro Vojtu největším koníčkem, hraní her se ale věnuje jen výjimečně. „Většinu svého času strávím sledováním videí z YouTube. Denně přijmu gigabajty informací o různých zajímavých tématech, hlavně o technologiích,“ upřesnil Vojtěch Vašek.

„Díky finanční podpoře Nadace ČEZ jsme mohli uspořádat důstojnou společenskou akci, která zabavila zaplněný sál kulturního domu. Naše talentované děti tak mohly zažít dvojnásobnou radost – ze získaných cen i z ovací diváků. Věřím, že je to bude motivovat k dalšímu úsilí, protože za jejich úspěchy je nejen talent, ale taky tvrdá dřina,“ řekla místostarostka Jana Kubíčková a dodala, že ocenění patří zároveň všem učitelům, vedoucím kroužků a trenérům, kteří se dětem věnují.

Energetici podporují talentované děti ve městě pravidelně. „V Mohelnici dodáváme lidem teplo, navíc tady provozujeme kogenerační jednotku. Proto jsme rádi, že se můžeme jako dobří sousedé zapojit i do aktivit, které překračují rozměry našeho byznysu. Rozhodli jsme se právě pro podporu talentů, protože aktivity města v této oblasti jsou v rámci regionu výjimečné a za podporu opravdu stojí,“ vysvětlil aktivitu energetiků mluvčí Skupiny ČEZ Vladislav Sobol.

Město Mohelnice vyhlásilo vítěze ankety Mohelnický talent už po desáté. Oceňuje v ní žáky škol i dětské kolektivy, jež projevili mimořádný talent nebo uspěli v oblasti kultury, sportu nebo společenských a přírodních věd. V posledních letech se na vyhodnocování podílí i Nadace ČEZ – poprvé získal její cenu v roce 2018 excelentní kytarista, šachista a matematický talent Jan Kolář.

Vladislav Sobol, mluvčí Skupiny ČEZ

Více informací naleznete na:

www.cez.cz

www.nadacecez.cz