6. 6. 2022

Cenu Nadace ČEZ za nejlepší studentskou inscenaci získali mladí herci z DAMU

Moravskoslezská metropole má za sebou další nevšední novinku – soutěžní přehlídku Student Factory, kterou vyvrcholil divadelní festival Dream Factory Ostrava. Cenu Nadace ČEZ za nejlepší studentskou inscenaci získalo představení Tancovaczka studentů činohry z DAMU. Cenu náměstka hejtmana Moravskoslezského kraje za ženský herecký výkon získala Karolína Knězů z katedry činoherního herectví DAMU, Cenu náměstkyně primátora Ostravy za mužský herecký výkon byl oceněn Samuel Gonda, student muzikálové herectví na JAMU.

motivový obrázek

Vítěznou absurdní grotesku Slavomira Mrożka Tancovaczka hráli studenti v překladu Heleny Stachové a v režii Gabriely Gabašové, scénu a kostýmy navrhla Barbora Klenová. Tři postavy vytvořili studenti Filip Kohut, František Beleš a Karolína Knězů.

„Odehráli kompaktní a velmi energické představení, drželi obrovské nasazení a rytmus. Pro tuto inscenaci jsem taky hlasoval,“ prozradil Vladimír Polák z Divadla Mír, který přijal nabídku stát se jedním z členů poroty.

Nápad prodloužit tradiční festival Dream Factory Ostrava o soutěžní přehlídku mladých divadelníků se mu zamlouvá. „Největší přidaná hodnota je podle mě v tom, že studenti v Ostravě zůstali i na představení svých budoucích kolegů z dalších škol, dívali se vzájemně na své inscenace a měli příležitost se setkat,“ dodal Vladimír Polák.

Novinka se osvědčila i podle ředitele festivalu Tomáše Suchánka. „O tom, abychom měli na festivalu více studentských inscenací, jsme snili už dlouho. Jsem rád, že tentokrát se to podařilo a v Ostravě se setkali studenti pražské DAMU, brněnské JAMU a bratislavské VŠMU a své klauzurní práce předvedli nejen před zraky běžných diváků, ale také před odbornou porotou složenou ze všech zástupců moravskoslezských divadel,“ řekl Tomáš Suchánek. Studenti odehráli svá představení ve Studiu G, Staré aréně a Komůrce, což je nový prostor Komorní scény Aréna.

Dream Factory Ostrava je největší přehlídkou činoherního divadla na severní Moravě. Jeho dramaturgie se zaměřuje na českou činoherní špičku, mladé talentované tvůrce a zároveň dává prostor dalším divadelním a uměleckým žánrům. Spolu s Nadací ČEZ patří mezi hlavní partnery Ministerstvo kultury, Moravskoslezský kraj a město Ostrava.