22. 10. 2007

BIBLIOBOX HERBIE mají karlovarští čtenáři díky Nadaci ČEZ

Plzeň, 22. 10. 2007 – Unikátní dva BIBLIOBOXy HERBIE mohou od letošního října využívat čtenáři Krajské knihovny v Karlových Varech. Tento zjednodušený způsob vracení knih zpět do knihovny mají v Karlových Varech jako jedni z mála ve střední Evropě. Symbolický šek na 250 tisíc korun, za který byl pořízen jeden z boxů, si zítra v 10 hodin převezme ředitelka krajské knihovny Eva Žáková.

BIBLIOBOXy jsou určeny pro vracení knih z Krajské knihovny Karlovy Vary – Dvory a ze Studijního oddělení v budově SPgŠ, Lidická ul.

„Oba boxy jsme pořídili pro čtenáře, kteří nemají dost času dojet do knihovny vrátit knihy a hrozí jim upomínka,“ vysvětluje Jitka Banzetová, zástupkyně ředitelky krajské knihovny a dodává: „Tato služba bude prováděna na základě gentlemanské dohody – může fungovat pouze za předpokladu vzájemné důvěry čtenářů v knihovnu a naopak.“

Boxy jsou umístěny v Městské tržnici (Albert) v K. Varech a ve Staré Roli v objektu ZŠ v Truhlářské ulici. Takto vybrané knihy se odečtou ze čtenářských kont.

„Nadace ČEZ podporuje kvalitní projekty z oblasti vzdělávání, a to pro všechny věkové skupiny. Doufáme, že čtenáři budou zkvalitnění služeb knihovny vnímat pozitivně a  tento způsob vracení knih využívat,“ doplňuje Michaela Jirovcová, mluvčí Skupiny ČEZ pro západní Čechy.

Nadace ČEZ podpořila od roku 2005 již tři projekty  Krajské knihovny Karlovy Vary (včetně tohoto) celkovou částkou 1 700 000 korun.

Michaela Jirovcová
mluvčí Skupiny ČEZ pro západní Čechy

Nadaci ČEZ (Nadaci Duhová energie) založila energetická společnost ČEZ v roce 2002 s cílem zastřešit svou dárcovskou činnost. Cílem Nadace ČEZ je naplňovat angažovanost společnosti ČEZ v oblastech, které přispívají rozvoji společnosti nad rámec hlavní činnosti ČEZ. Nadace svou energii věnuje především třem oblastem. První je podpora dětí a mládeže, druhou pomoc handicapovaným spoluobčanům a třetí aktivní spolupráce s regiony. Nadace je financována z prostředků získaných od společnosti ČEZ, a.s. a ostatních společností Skupiny ČEZ. Společnost ČEZ byla již třikrát za sebou vyhlášena největším firemním dárcem v České republice podle absolutního objemu rozdělených prostředků v řebříčku „FIREMNÍ TOP FILANTROP.“ Od roku 2006 změnila nadace svůj název na Nadaci ČEZ.