2. 5. 2024

Místo pálení čarodějnic si v Červeném Újezdu slavnostně otevřeli Oranžové hřiště a pak se teprve veselili u postavené máje

Červený Újezd (okres Benešov) – Nové multifunkční Oranžové hřiště pro děti v kombinaci s venkovním fitness pro všechny věkové kategorie mají v Červeném Újezdu u Miličína. V centru obce vyrostlo díky Nadaci ČEZ, která jeho realizaci zafinancovala částkou 700 000 korun. Pro místní obyvatele bylo 30. dubna zprovoznění herního areálu malou společenskou událostí, kterou završili postavením vysoké máje u hasičské zbrojnice a venkovním posezením do pozdních večerních hodin u dobrého jídla a pití. Čarodějnice se neupalovala.

motivový obrázek

„Adekvátní vyžití pro děti všech věkových kategorií v naší obci dosud opravdu chybělo. Jsme proto rádi, že jsme u Nadace ČEZ uspěli s naší žádostí v rámci grantu Oranžové hřiště. Mohli jsme tak celou plochu upravit a pořídit různé herní prvky, jako například věžovou soustavu se skluzavkou, žebříkem, prolézacím tunelem, lanovým mostem a lezeckou stěnou. Dále tu máme průlezky, lanovou pyramidu, trojhoupačku, šplhací soustavu a velkou vahadlovou houpačku. Pro ty starší, ale i pro nás dospělé jsou zde i tři venkovní posilovací stroje, respektive motýlkový, veslovací a lyžování duo,“ uvedl během slavnostního zprovoznění hřiště Miroslav Dohnal, starosta Červeného Újezdu.

Herní areál by měl sloužit i jako místo společenského setkávání, a tak je vybaven dřevěnou sedací soupravou, kterou ocení zvláště maminky s malými dětmi, a dřevěnou palisádou umě zakrytými mobilními toaletami. „Samozřejmě počítáme s tím, že Oranžové hřiště budou využívat nejen děti a jejich rodiče žijící přímo v Červeném Újezdu, ale i z nejbližšího okolí. Je zde i komunitní dům s chráněným bydlením, s jehož obyvateli si velice dobře rozumíme. Takže pochopitelně i oni si mohou přijít zacvičit na fitness strojích. Prostě areál je otevřený všem po sedm dní v týdnu od 8 do 21 hodin bez ohledu na to, zda je svátek nebo pátek. Jeho uzavření z bezpečnostních důvodů ovšem mohou v průběhu celého roku ovlivnit nepříznivé povětrnostní podmínky a pochopitelně zimní čas, kdy bude pod sněhem a herní prvky pokryté námrazou,“ doplnil ještě starosta.

Nadaci ČEZ založila energetická společnost ČEZ v roce 2002, aby zastřešila svou dárcovskou činnost. Nadace ČEZ podporuje několika grantovými programy sociální, kulturní a sportovní projekty a aktivně spolupracuje s regiony. Výší rozdělených příspěvků se řadí ke špičce nadací v České republice. Více informací na www.nadacecez.cz.  Od svého založení podpořila Nadace ČEZ realizaci  737 Oranžových hřišť.

„Prostřednictvím tohoto grantového programu pomáháme financovat výstavbu a rekonstrukce venkovních hřišť již od roku 2003 tak, aby odpovídaly všem bezpečnostním normám. V současné době může být žadatelem každá právnická osoba, která splňuje grantové podmínky, tedy nejen města a obce, ale například i základní a mateřské školy, dobrovolní hasiči či sociální a zdravotnická zařízení. Různá dětská a sportovních hřiště bývají v daných lokalitách vždy veřejnosti přístupné a mají stanovený svůj provozní řád. Školská, sociální a zdravotnická zařízení mají dle grantových podmínek   výjimku, takže Oranžové hřiště nemusí být vzhledem k jejich zaměření veřejně přístupné,“ poznamenala na závěr Michaela Ziková, ředitelka Nadace ČEZ.

Ota Schnepp, mluvčí Skupiny ČEZ pro severozápadní a střední Čechy

Foto ČEZ, Ota Schnepp

Nové multifunkční Oranžové hřiště pro děti v kombinaci s venkovním fitness pro všechny věkové kategorie mají od 30. dubna v Červeném Újezdu u Miličína.