Netradiční socha nově vítá návštěvníky muzea v Milevsku

Úvod » Pro média » Aktuality a tiskové zprávy

15. 8. 2019

Netradiční socha tří maškar nově vítá návštěvníky milevského muzea. Na její pořízení včetně dalších úprava přispěla Nadace ČEZ částkou 450 tisíc korun.

Sednout si, vyfotit se nebo třeba jen pozdravit nově mohou sochu návštěvníci u vstupu do muzea v Milevsku. Celkově však zázemí muzea prošlo mnohem větší rekonstrukcí. Díky finančnímu příspěvku od Nadace ČEZ mohli představitelé muzea nechat vylepšit venkovní prostor v zadní části muzea. Vzniklo zde zázemí pro návštěvníky a do expozice muzejníci doplnili audiovizuálními prvky, které zvýší interakci mezi návštěvníkem a expozicí. „Projekt prospěje široké veřejnosti, všem věkovým skupinám, od dětí po seniory. Celý objekt je navíc bezbariérový, takže se do muzea dostanou i osoby se sníženou schopností pohybu a orientace, včetně maminek s kočárky. Hlavní zaměření pak bude zejména na turisty a návštěvníky města,“ řekl ředitel muzea Ivan Radosta.

Milevsko má s podporou Nadace ČEZ zkušenosti. V roce 2005 zde za příspěvku Nadace ČEZ vyrostlo dětské hřiště a o deset let později hřiště víceúčelové. „S velkým potěšením jsme přispěli Muzeu milevských maškar, které sice funguje krátce, nicméně tradice maškar v Milevsku sahá až do předminulého století. A když navíc za tak krátkou dobu různými akcemi a výstavami v muzeu opět dokázali, že jim jde o dobrou věc a poukazuje na tradice města, neváhali jsme a muzeum jsme podpořili,“ podotýká člen správní rady Nadace ČEZ František Lust.

Město Milevsko je známé především díky závodům pro výrobu vzduchotechnických zařízení ZVVZ a také díky hojně navštěvované kulturní akcí Milevské maškary, která se pořádá již od roku 1862 a je zapsána v České knize rekordů. A právě v návaznosti na dlouholetou tradici maškarního průvodu v Milevsku zde vzniklo v roce 2017 Muzeum milevských maškar. Muzeum je naprostým unikátem, neboť je jediným muzeem v ČR, které se zaměřuje na dějiny zdejší národopisné tradice – masopustních průvodů. Věnuje se tradici sahající až k lidovým hrám a středověkým městským slavnostem.

Marek Sviták, tiskový mluvčí, útvar komunikace JE Temelín

Fotografie