Lukáš Bauer předal vysportovaných 51 tisíc pro ostravského studenta Lucase

Úvod » Pro média » Aktuality a tiskové zprávy

24. 2. 2019

Šek na 51 145 korun předal Lukáš Bauer na závěr sobotního závodu ČEZ Cross City Sprint zástupcům nadačního fondu Běh pro jako dárek všech profesionálních i amatérských běžkařů a Nadace ČEZ pro studenta třetího ročníku ostravského Gymnázia Hladnov Lucase Veleštíka. Ten před dvěma lety po pádu z výšky ochrnul na dolní část těla, dar využije na nákup elektrického vozíku a rehabilitaci. Peníze vysportovali účastníci i diváci závodu na běžkařském trenažéru Nadace ČEZ.

Lucas, který před úrazem dělal závodně karate a tančil breakdance, je velký bojovník. „Při pádu si rozdrtil páteř, rozbil lebku a potrhal jícen. Po mnoha operacích, několikaměsíčním léčení a následné rehabilitaci se teď snaží zapojit zpátky do života – po ukončení gymnázia má v plánu pokračovat na vysoké škole. K tomu potřebuje kvalitní vozík, protože bydlí v kopcovitém terénu na Slezské Ostravě, a zároveň i speciální rehabilitace, které zdravotní pojišťovny neplatí,“ vysvětlil člen správní rady nadačního fondu Běh pro Michal Kričfaluši, proč mu fond začal pomáhat, vloni na podzim pro něj uspořádal charitativní běh a nyní shání další finance.

Do vydělávání peněz pro Lucase se zapojilo přes 160 lidí, asi 40 procent z nich tvořily děti. Nejpřínosnější ale bylo zapojení dospělých nadšenců, kteří pojali závod na běžkařském trenažéru Nadace ČEZ velmi soutěživě, snažili se zajet co nejlepší čas, a tím pro Lucase „vydělali“ v součtu přes 50 tisíc korun.

Vladislav Sobol, mluvčí Skupiny ČEZ

Fotografie